סדנת ליקוט בטבע

ליקוט צמחי בר בתחילת האביב

האביב כבר עוד רגע כאן והטבע פורח וססגוני.

מזג האוויר מתחמם וזאת ההזדמנות לצאת וללקט צמחי בר אכילים אותם אפשר לנשנש ליד הקפה בביקור באחת מעגלות הקפה השוכנות בטבע.

קצת רקע

ההכרות שלי עם ליקוט צמחי הבר החלה לפני 10 שנים. התוודעתי לכך שבארץ יש מגוון רחב של צמחי בר אכילים ומסורת הליקוט נשמרת בה כבר עשרות שנים. ליקוט הוא איסוף צמחים מן הבר לצורכי רפואה ומאכל. מאז אני משלבת את צמחי הבר בתזונה היום יומית שלי ונהנית לצאת לטבע הקרוב והרחוק אליי וללקט בעצמי חלק מן האוכל שלי.

השפע של הטבע בארץ הוא גדול ואני רוצה להזמין אתכם ללקט בעצמכם, לבד, עם המשפחה או עם החברים. זו יכולה גם להיות הזדמנות נהדרת להפגיש את ילדכם עם הטבע סביב, בהקשר שהם פחות מכירים, לפתוח להם פתח לעולם הליקוט.

למה אני בוחרת ללקט?

ליקוט מביא איתו שפע, שפע של צמחים שנמצאים בטבע ואפשר לאכול אותם.

  • שפע של טעמים יחודיים, כי לכל צמח הטעם שלו.
  • שפע של הזדמנויות לשילוב של הצמחים בבישול.
  • שפע של בריאות כי לכל צמח תכונות מרפא ודרך המזון שלנו אנחנו מחזקים את הגוף שלנו.
  • שפע של חוויות משפחתיות ערכיות של פליאה מהטבע והטעמים שבו.

כללים לליקוט

כאשר אנחנו יוצאים ללקט חשוב לשמור על כמה כללים:

דבר ראשון, לקטו רק צמחים שאתם מזהים בוודאות. אם אתם לא בטוחים, עדיף שתשאירו את הצמח לצמוח.

שנית, אנחנו תמיד רוצים להשאיר צמחים בשטח כדי שגם בשנה הבאה נוכל לחזור וללקט באותו מקום. נלקט אחד מכל חמישה צמחים שנמצא מאותו מין של צמח, אם אין 5 פרטים ממנו, כנראה שצריך להניח לו לנפשו. כמו כן, נלקט רק את הכמות שנצטרך, אין סיבה ללקט המון צמחים שלא יהיה יאכלו.

ואחרון, לקטו רק את החלק בצמח אותו אתם מתכוונים לאכול.

אילו צמחים כדאי ללקט בתקופה הזאת של תחילת האביב?

קבלו המלצה ל-4 צמחים שאפשר ללקט בסוף החורף תחילת האביב, מסוף חודש פברואר ועד שיהיה כבר חם מדי בסוף אפריל:

פרסיון גדול צמח

פרסיון גדול

חלק בצמח שמלקטים: עלים

שיח ממשפחת השפתניים. העלים שלו מזכירים במראה שלהם נענע אבל כאשר נתקרב ונריח נתבדה. הפרסיון הוא שיח נפוץ מאוד בחורש הישראלי ונמצא אותו משתרע על גבי שיחים או עצים אחרים שמשמשים לו כמשענת. סימן זיהוי בולט שלו הוא הענפים היבשים למראה מהם מלבלבים עלים ירוקים ורעננים. בחודשי האביב הפרסיון פורח עם פרחים בצבע לבן. עלי הפרסיון מאוד טעימים בסלטים חיים, והם משתלבים מצוין עם עגבניות, אבוקדו וגם בסלטי עלים ירוקים.

צמח חרדל

חרדל ושלל מצליבים פורחים

חלק בצמח שמלקטים: פרחים

בנסיעה בדרכים, אפשר לראות מרבדי חרדלים פורחים בצהוב. אם נסתכל מקרוב ניתן לראות שכל פרח מורכב מ-4 עלי כותרת אשר צורת הסידור שלהם מזכירה צלב ומשם מקור שם המשפחה. בעונה הזאת המצליבים בשיא הפריחה שלהם. זה הזמן ללקט את הפרחים ולהוסיף לסלטים חריפות ועניין או לטחון ולהכין מהם ממרחים חרפרפים. מבלבד החרדל שבולט מאוד בצבעו, תוכלו למצוא מצליבים סגולים כמו שלח ספרדי, מצליבים לבנים כמו טוריים מצויים, ומצליבים בשלל גווני צהוב כמו מחרוזת משונצת או תודרה סיגית.

צמח כליל החורש

כליל החורש

חלק בעץ שמלקטים: פרחים

כליל החורש הוא עץ ממשפחת הקטניות בעל פריחה מרהיבה בצבע סגול. פרט לצבע המדהים שהפרחים מוסיפים לסלט, לפרחים יש טעם חמוץ-מתוק. אם יש לכם סבלנות ותלקטו כמות גדולה מן הפרחים, תוכלו להכין מהם גם ריבה או סירופ עדין. חשוב מאוד לדעת שכליל החורש הוא עץ מוגן, לכן לקטו ממנו במקומות ישוב שם הוא ניטע לנוי.

צמח שומר פשוט

שומר פשוט

חלק בצמח שמלקטים: גבעולים

העולם נחצה לשניים, אלו שאוהבים את טעם ואת ריח השומר ואלו שלא. אם אתם בקבוצה הראשונה זאת תקופה מדהימה לצאת ללקט גבעולים צעירים של שומר הבר. הריח העז של האניס מסגיר מיד את הצמח. חשוב מאוד לוודא שאתם מריחים ומזהים את ריח האניס, אחרת מדובר בצמח אחר. הגבעולים והעלים מזכירים במראה שומר תרבותי (כמו העלים שצומחים מעל הגבעול העבה הלבן שניתן לקנות אצל הירקן). השומר משתלב מצוין בסלטים, בירקות מוחמצים וגם ניתן להוסיפו לתבשילים להם הוא מעניק טעם וארומה ייחודיים.

צאו לטבע, תפקחו את העיניים ותתפלאו לגלות כמה שפע של צמחי בר אפשר ללקט.

מוזמנים ללקט בעצמכם או להצטרף אליי למפגשי הליקוט שאני מעבירה.

כתבת התוכן והצלמת היא טלאור כהן, מדריכת סיורי ליקוט צמחי בר, עורכת סיורי ליקוט לקבוצות בהתאמה אישית, בעלת האתר שביל הליקוט. טלפון 0506544566

נכתב על ידי

michal

michal

חובבת עגלות קפה ובעלת אתר Coffetrail

עוד כתבות מעניינות

תפריט נגישות

הרשמה לניוזלטר

רוצים לקבל עדכונים שווים על עגלות קפה, מבצעים ותוכן בלעדי? הצטרפו לניוזלטר שלנו והישארו מעודכנים.