Instagram

כתבות נוספות

יוגה בטבע

את תרגולי היוגה הראשונים שלי עשיתי בטבע. אני זוכרת את האדמה הלחה לקראת בוא החורף, את משב הרוח מהים, את מגע הדשא והחיפוש אחר נקודת

להמשך קריאה >>

פריחת הכלניות – דרום אדום

“לַטִּיּוּל יָצָאנוּ / כַּלָנִית מָצָאנוּ / עַל גִּבְעַת הַדֶּשֶא בַּמַּעֲרָב”  בימים אלה, בכל רחבי הארץ פורחת הכלנית המצויה. הדרום במיוחד נצבע במרבדים של כלניות אדומות

להמשך קריאה >>

גרנולה ביתית בריאה וטעימה

גם בבית אפשר להכין את המנות האהובות המוגשות בעגלות הקפה!

הכנו לכם יופי של מתכונים שמומלץ לנסות אותם בבית,  “Just Do It Yourself” והפעם מתכון לגרנולה ביתית בריאה וטעימה.

כמעט בכל עגלת קפה המציעה ללקוחותיה מגוון מנות בריאות, אפשר למצוא בתפריט מנה של קערת מוזלי הכוללת כמובן גם גרנולה.

כל עגלת קפה מציעה גרסה משלה לגרנולה, אבל בכולן תקבלו גרנולה עשירה באגוזים, גרעינים, פירות יבשים ועוד הפתעות. בתחתית העמוד תוכלו למצוא את רשימת העגלות המציעות בתפריט שלהם קערת מוזלי עם גרנולה.

מדוע גרנולה?

כל כך פשוט להכין גרנולה בבית! המרכיבים הם מרכיבים פשוטים שלרובנו יש בדרך כלל בבית והתוצאה שווה וטעימה יותר מהגרנולה המסחרית הנמכרת ברשתות המזון. כל זה נכון על אחת כמה וכמה כשמדובר על איכות הגרנולה. בהכנה עצמית של גרנולה בבית אפשר לשלוט בכמות הסוכר, באיכות ובכמות השמן ובאיכות חומרי הגלם.

גרנולה “הולכת” אצלנו בעיקר בחודשים החמים… ויש הרבה כאלה בישראל. בחורף אני כמעט ולא קונה יוגורט הביתה כדי להפחית עד כמה שניתן צריכת מוצרי חלב, גם אם מקורם בעיזים ובכבשים. מכיוון שמוצרי חלב גורמים להרבה ליחה והם נחשבים למזון מקרר, אעדיף להימנע מצריכתם בחודשים הקרים.

עם זאת, בבקרים שלא הכנתי דייסת שיבולת שועל או פודינג צ’יה, ובא לי לאכול משהו מהיר ומזין, אני בוחרת לאכול יוגורט כבשים עם פרי חתוך ו2-3 כפות של גרנולה ביתית איכותית. זה בדיוק מה שאני צריכה כדי להתחיל את היום עם מזון משביע לאורך זמן.

שיבולת שועל (Avena sativa) היא דגן על עם ערך תזונתי גבוה ביותר. מוצאו של הצמח באזור הים התיכון, עם זאת לצערנו אין גידול מקומי שלו בישראל. היום רוב הגידול שלו בעולם הוא ברוסיה, ארה”ב, פינלנד ופולין.

פתיתי שיבולת השועל הם למעשה זרעי צמח שקוצרים, מהם מכינים דייסה בחורף, מוזלי או גרנולה. ניתן לשלב אותם גם במאפים או להכין מהם לחם.

מוזלי היא מנה שפותחה בשוויץ על ידי תזונאית שהכינה למטופליה מזון בריאות כדי להחלים ולהתחזק. ההבדל המהותי בין המוזלי לבין גרנולה הוא שבמוזלי הדגן אינו קלוי ולרוב הוא נאכל יחד עם חלב או שמנת.

בגרמניה ובשווייץ נהוג לאכול מוזלי כמו דגני בוקר. למעשה, זה מזכיר במעט דייסה קרירה משום שפתיתי שיבולת השועל מתרככים בנוזל ואינם פריכים כמו אחרי קלייה.

בישראל לא מבדילים בין מוזלי לגרנולה. מנה הנקראת קערת מוזלי לרוב תיחשב כמנה של יוגורט עם גרנולה, כלומר שהדגן מוגש קלוי.

האיכויות הרפואיות של דגן שיבולת השועל רבות וטובות. הוא עשיר בנוגדי חמצון, בויטמינים כמו b1 ובמינרלים כגון ברזל, מנגן, סלניום, מגנזיום ואבץ, בפחמימה מורכבת ובסיבים מסיסים מסוג בטא גלוקן, המייצרים מרקם דמוי ג’ל במערכת העיכול שגורם לנו לתחושת מלאות ושובע לאורך זמן. בהשוואה לדגנים אחרים, דגן שיבולת השועל מכיל רמות גבוהות של חלבון ושומנים בריאים!

ברפואה המסורתית  דגן שיבולת השועל משמש כצמח מחזק כללי וכזה המחזק החלמה לאחר מחלה, משקם מערכת עצבים, מסייע בטיפול בדיכאון ובשיפור תפקוד מיני ואף ובניקוי ובהזנה של העור.

ברפואת צמחים נשתמש בו גם כמאזן מערכת הורמונלית אצל נשים, משפר תנובת חלב אם, מרגיע ומאזן במצבי תשישות וחולשה ומוריד רמות שומנים בדם.

מתכון ממש פשוט בכמה דקות הכנה

החיים של כולנו עמוסים, ובכל זאת יש את הדברים הקטנים בהם שווה להשקיע כשמדובר בבריאות שלנו. כאמא לשלושה ילדים, גם בתוך ה”ג’גלינג” בין אימהות, קריירה ודאגה לבית ולארוחות של כולם, איני לא מוותרת על הכנת גרנולה ביתיית. ברגע שזה נכנס לחיי השגרה, כבר אי אפשר להפסיק, בעיקר בגלל שהטעם ממש שונה מהגרנולה הקנויה.

אז אני מוצאת את הזמן, אחר הצהריים עם הילדים בפעילות משותפת במטבח, או בערב, אחרי יום ארוך כדי להכין לנו את המתכון הפשוט הזה. אני עושה מראש כמות כפולה של המתכון, ואז אנחנו נהנים מגרנולה לאורך זמן.

חומרים:

3 כוסות שיבולת שועל עבה

1/2 כוס צימוקים/ חמוציות/ גוג’י בריז

1/2 כוס גרעיני דלעת

1/2 כוס גרעיני חמנייה

1/2 כוס שקדים קצוצים גס

1/2 כוס פיסטוק קצוצים גס

1/2 כוס פקאנים או אגוזי מלך

2 כפות קוקוס טחון

1/2 כפית קינמון

1/4 כוס שמן קוקוס

1/2 כוס מייפל/ דבש

קורט מלח

אופן הכנה:

מחממים תנור ל160 מעלות.

מערבבים בקערה את כל המרכיבים היבשים, כולל המלח והקינמון, פרט לצימוקים ולקוקוס.

מערבבים פנימה את השמן והמייפל.

מרפדים תבנית של תנור עם נייר אפיה, שופכים את התערובת לתבנית ומשטחים בעדינות כך שיהיה פיזור שווה בתבנית.

מכניסים לתנור ל40 דק. בכל 10 דקות צריך להוציא את התבנית מהתנור, להפוך ולערבב את התערובת עם תרווד, ולהכניס חזרה לתנור כך התערובת תזהיב במידה שווה ולא תישרף.

לאחר ארבעה סבבים של 10 דקות התערובת אמורה לקבל גוון הזהבה יפה. מוציאים את התבנית מהתנור ומוסיפים את הקוקוס והצימוקים או את החמוציות או את הגוג’י בריז ומערבבים.

לאחר האפייה יש לתת לגרנולה להתקרר ולהתקשות, ואז מומלץ להעביר אותה לכלי אטום כדי לשמור על טריותה לאורך זמן.

הערות

רבים מתבלבלים וחושבים ששיבולת שועל מכילה גלוטן וברצוני “לעשות סדר” לטובת הרגישים לגלוטן. דגן שיבולת השועל אינו מכיל גלוטן כמו דגני החיטה, השעורה, הכוסמין או השיפון. עם זאת, לרוב מגדלים שיבולת שועל בסמוך לגידול דגנים אלה ואז יש חשש שתכיל גם גלוטן. ניתן למצוא בחנויות שיבולת שועל ללא גלוטן ובכך לא להסתכן.

לשיבולת השועל חיתוכים שונים, אפשר למצוא אותה בגרסה עדינה ורכה ללא הקליפה וחתוכה דק כדי ליצור דייסה אינסטנט. באופן הזה ניתן להכין דייסה עם מים שרתחו בקומקום מבלי לבשל על הגז.

אפשר למצוא את שיבולת השועל בגרסתה הגסה/ עבה. כמו בדגנים האחרים היא תופיע עם הקליפה השקופה והיא מכילה סיבים וחומרים נוספים. ממנה אנו מכינים את הגרנולה במתכון זה.

כל אחד יכול להכין גרנולה עם שילובים שונים של טעמים, לדוגמא: בלי גרעינים/ עם סוג אחד של אגוזים/ עם פירות יבשים מסוגים שונים וכו’. אין חוקי ברזל לגיוון במרכיבי הגרנולה.

מה שחשוב שאתם תאהבו את הטעם, ולכן אתם מוזמנים לנסות שילובים שונים.

כותבת התוכן היא יפעת ראונר – נטורופתית והרבליסטית קלינית, בעלת קליניקה בקיבוץ יקום שבשרון. טלפון 054-5208637

רשימת העגלות המופיעות באתר ומציעות קערת מוזלי עם גרנולה בתפריט שלהם:

בלומס קפה

קפה לשבט

על הקצה

קפה בכפר

קפה וים

רמותה

דידי קפה

עגלה של קפה