תמונה של כוס צ'אי

משקה צ’אי בייתי

גם בבית אפשר להכין את המנות האהובות המוגשות בעגלות הקפה!
הכנו לכם יופי של מתכונים שמומלץ לנסות אותם בבית, “Just Do It Yourself” והפעם מתכון למשקה צ’אי חם, ארומטי וטעים.
כמעט בכל עגלת קפה המציעה ללקוחותיה משקאות חורף מפנקים, אפשר למצוא בתפריט משקה צ’אי. כל עגלת קפה מציעה גרסה משלה למשקה, אבל בכולן תקבלו משקה צ’אי עשיר בתבלינים, בתוספת חלב פרה או חלב צמחי.
המשקה צ׳אי הודי הידוע גם בשמו מסאלה צ׳אי או צ’י לאטה מגיע אלינו מדרום אסיה. המשקה הפופולרי מאד גם במערב, עשיר בטעמים וממלא את הבית כולו בניחוחות נעימים.
ולא רק זה! הוא גם סופר בריא לנו.

למה משקה צ’אי?

צ׳אי הוא משקה שאפשר לשתות כל החורף כמניעה וכחיזוק מערכת החיסון. כמובן שהוא מומלץ במיוחד כשרק מתחילים לחוש התקררות או שפעת.

חשוב לזכור, כשיש עליית חום (לא מעל 39 מעלות אצל ילדים, אצל מבוגרים לא מעל 38 מעלות), הצמחים ייגרמו לחולה להזיע. החום שלהם יתפשט ממערכת העיכול החוצה אל הגוף כולו והם יעזרו לגוף לפנות את הגורם הזר (הרעלן) החוצה דרך העור.

כשהחום גבוה מאוד, נרצה להשתמש בצמחים אחרים שיעזרו לווסת את חום הגוף וכמובן להשתמש ברטיות קרות ואמבטיות פושרות.

היתרונות הבולטים של הצמחים המרכיבים את תערובת הצ’אי:

  • הם מיטיבים עם מערכת הנשימה שלנו ובשל השפעתם החמימה משפרים סירקולציה ומשנעים חומרים נוגדי דלקת וממריצי חיסון אל קצוות הגוף (הנוטים להיות קרים יותר).
  • ההשפעה של צמחים אלה היא גם השפעה קרמינטיבית. השפעה זו משפרת ומנקה את מערכת העיכול, כך שהם ייטיבו גם עם אנשים שמערכת העיכול שלהם קרה ואיטית והם נוטים לסבול מגזים, עצירות/ שלשול ונפיחות.
  • חלק מהצמחים תומכים ומחזקים את מערכת החיסון שלנו, ועוזרים לה להיות עמידה יותר בפני וירוסים, חיידקים ופולשים אחרים.

קצת על התכונות המרכזיות של כל צמח תבלין שמופיע במתכון:

  • קינמון – מחמם, מוריד רמות כולסטרול בדם, מאזן רמות סוכר בדם, תומך במערכת החיסון, משפר פעילות עיכול, עוזר בניקוי רעלים מהגוף.
  • ציפורן – נוגד חמצון, אנטי דלקת ואנטי בקטריאלי, משפר עיכול, משכך כאבי שיניים.
  • הל – תומך במערכת העיכול, מפחית גזים, משחרר עוויתות/ כאבי בטן, מקל על אסטמה.
  • ג’ינג’ר – משפר זרימת דם בגוף, מפחית נפיחויות, גזים ובחילות, אנטי דלקתי ומחזק מערכת חיסון.
  • אגוז מוסקט – מסייע במצבי גזים, שלשול, בחילות והקאות, נוגד חמצון, נוגד דכאון, עוזר לנדודי שינה, מעלה חשק מיני.
  • פלפל אנגלי – מחמם, מרגיע את הקיבה, מסייע לעיכול, משכך כאבי שיניים.

חומרים:

להכנת 2 כוסות משקה צ’אי:

2 כוסות מים

3/4 כוס חלב פרה או חלב צמחי (אורז, שקדים, סויה, שיבולת שועל)

1 מקל קינמון או 1/2 כפית קינמון טחון

3 מסמרי ציפורן

3 תרמילי הל מעוכים מעט

2 פרוסות ג׳ינג׳ר טרי או 1/2 כפית ג׳ינג׳ר יבש טחון

1/4 כפית אגוז מוסקט טחון או מגורד

3 גרגירי פלפל אנגלי

1  שקית תיון תה רגיל או תה שחור

בסיום ההכנה המתקה לפי הטעם עם דבש או מייפל

אופן ההכנה:

1. בסיר קטן או פינג’ן מניחים את כל הצמחים עם כוס וחצי מים עד לרתיחה.

2. נותנים לנוזל להתבשל ולבעבע על אש נמוכה למשך 10 דקות לפחות.

3. מוסיפים 3/4 כוס חלב פרה או חלב צמחי, מביאים לרתיחה נוספת ומורידים מהאש.

4. מסננים את המוזל מצמחי התבלין ומוזגים לשתי כוסות.

במידת הצורך ממתיקים את המשקה

הערות:

  • חשוב מאוד להקפיד במתכון זה על תבלינים טריים שלמים או כאלה שנטחנו במקום ולא יושבים אצלנו במזווה מעל ל3 חודשים.
  • למשקה ה צ’אי מספר גרסאות, ולא תמיד יש כל צמחי התבלין בבית. לכן ניתן לוותר על אחד הצמחים לפי ראות עינכם.
  • שיטת הכנה זו נקראת מרתח. בשיטה זו מרתיחים ומבשלים את הצמחים מספר דקות ובכך ממצים את החומרים הפעילים בצמחים. לעומת זאת בתהליך החליטה משתמשים בחלקים יותר עדינים של הצמח כמו הפרחים והעלים. לכן תהליך מיצוי החומרים הפעילים בצמח קורה מהר יותר, כשמים רותחים נמזגים על הצמח ואין צורך בבישול.
  • את משקה הצ׳אי מתאים לשתות בימי החורף הקרים. הצמחים עצמם בעלי טעם מתקתק ולכן ילדים רבים אוהבים את המשקה. כמו כן, אפשר להמתיק המשקה עם מעט דבש או עם מייפל אמיתי.

אם תצאו לרגע מהבית ותחזרו, כשתפתחו את הדלת תהנו מחוויית ריח נעימה, ארומטית ועשירה שהתפזרה בכל הבית, וזאת הודות להכנת המשקה.. מומלץ לנסות.

כותבת התוכן היא יפעת ראונר – נטורופתית והרבליסטית קלינית, בעלת קליניקה בקיבוץ יקום שבשרון. טלפון 054-520863

נכתב על ידי

michal

michal

חובבת עגלות קפה ובעלת אתר Coffetrail

עוד כתבות מעניינות

תפריט נגישות

הרשמה לניוזלטר

רוצים לקבל עדכונים שווים על עגלות קפה, מבצעים ותוכן בלעדי? הצטרפו לניוזלטר שלנו והישארו מעודכנים.